Wednesday, February 4, 2009

Hukum Wasiat Harta Untuk Anak Luar Nikah

SOALAN

SETAHU saya hubungan antara bapa zina dan anak zinanya ialah seperti orang lain iaitu muhrim dan sah berkahwin. Bagaimana pula kalau si bapa zina ini bertindak mahu mengakui anak zinanya sebagai anak kandung, sedangkan pasangan atau ibu kepada anak zina itu masih isteri orang.

Apakah hukumnya jika bapa zina itu mewasiatkan harta kepada anak zinanya, sedangkan setahu saya mereka tiada hak ke atas anak itu. Jika diserahkan juga harta, adakah waris (anak kandung atau adik beradik) kepada bapa penzina itu berhak mempertikaikan wasiat ini? Bukankah waris lebih berhak, terutama isteri, kerana anak zina dan bapa zina tiada kaitan dan mereka dibolehkan berkahwin?

ALIAS
Bukit MertajamJAWAPAN

Pernyataan tuan mengenai anak zina ini memang benar iaitu anak luar nikah atau anak zina tiada hubungan langsung dengan lelaki yang menghamilkan ibunya walaupun sah itu benihnya. Sebarang hubungan yang berlaku di luar perkahwinan tidak akan diiktiraf.

Anak ini hanya sah pada ibunya. Apalagi ibu sudah berkahwin dengan orang lain dan jika anak ini lahir lebih enam bulan daripada perkahwinan ibu dengan lelaki lain, anak berkenaan sah dinasabkan pada suaminya walaupun dia bukan bapa sebenar.

Benih atau air mani bukan penentu pada anak. Justeru, lelaki itu tidak berhak mengaku bapanya.

Dalam soal wasiat, seseorang boleh mewasiatkan hartanya pada sesiapa saja yang dikehendaki ketika masih hidup. Jika ‘bapa’ tadi mahu mewasiatkan pada anak luar nikahnya dia boleh berbuat demikian.

Waris tidak boleh mempertikaikan kerana ini adalah wasiat selama mana mereka juga mempunyai hak dalamnya.

Harta ini tidak dibahagikan ikut faraid, sebaliknya ketika hidup si ‘bapa’ sudah pun membuat pembahagian.Sumber: http://www.hmetro.com.my

0 comments:

  © Blogger template 'Solitude' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP